Po sviatku Narodenia Panny Márie sa chystajú púte k Sedembolestnej

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Katolícki veriaci oslávili v týchto dňoch sviatok Narodenia Panny Márie sv. omšami a na rôznych miestach Slovenska aj tradičnými púťami.

Veľký počet veriacich prišiel pri tejto príležitosti na tradičnú výročnú púť do jedného z najstarších pútnických miest na Slovensku - do Marianky pri Bratislave. Nachádza sa tam chrám zasvätený Narodeniu Panny Márie, ktorý bol v júli 2011 vyhlásený za baziliku a stal sa tak jedným z 11 chrámov na Slovensku ozdobených titulom basilica minor - menšia bazilika. Hlavným celebrantom pontifikálnej svätej omše v nedeľu 9. septembra bol bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. V slávnostnej homílii sa veriacim prihovoril bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Gréckokatolícki veriaci v Košiciach slávili významný mariánsky sviatok v tamojšej katedrále Narodenia presvätej Bohorodičky. Archijerejskú svätú liturgiu tam v sobotu 8. septembra celebroval košický eparcha Milan Chautur s desiatkami kňazov a slávnosť bola zameraná na obnovu rodín. V nedeľu slávil sv. liturgiu bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák.

Vyše 400 mladých ľudí sa stretlo počas víkendu na známom pútnickom mieste gréckokatolíkov - v Ľutine na východnom Slovensku, kde sa konala Púť mladých. Medzi mládež zavítal prešovský arcibiskup a metropolita, vladyka Ján Babjak. Súčasťou programu tam boli workshopy venované napríklad otázkam ochrany ľudského života, práce s mládežou a ďalšie.

Veriaci si v týchto dňoch - 12. septembra pripomenú meno Matky Božej - Márie a 15. septembra oslávia ďalší významný mariánsky sviatok - Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. V dňoch 14.-17. septembra sa v Šaštíne uskutoční známa národná púť k Sedembolestnej. Očakáva sa tam účasť kardinála Jozefa Tomka a ďalších hostí, uskutočnia sa koncerty chrámových zborov a iný duchovný a kultúrny program. Mariánske púte k sviatku Sedembolestnej Panny Márie sa budú konať na viacerých miestach na Slovensku.
 

Vyberte región